Taiwan del 1
Tredje gången gillt! 

2017 var första gången jag besökte ön strax utanför Kinas kust. Med närmare 24 miljoner invånare på en yta av Jämtland så är det minst sagt full fart. Jag har varit där två gånger tidigare och denna gången fick jag äran att vara på plats under 9 dagar. 

Jag kommer i senare inlägg att prata mer om mitt arbete i Taiwan. Men först vill jag visa på allt det andra jag får möjligheten att göra på den lilla ön. De första dagarna passade jag på att semestra lite innan jobbet drog igång. Försöka bli av med jetlaggen någorlunda, bara slappa i solen med god mat. 

Huvudanledningen till att jag åker till just Taiwan är att jag känner rektorn på Zhong Zheng Senior High School i Taipei. Hon heter Chiang Hui-Chen… eller Pamela på Engelska. Hon brinner för hållbarhet, ekologi och ekosystemtjänster och försöker integrera frågorna så mycket som möjligt i undervisningen. Efter mina år på Scandinavian Green Roof Institute i Malmö blev jag inbjuden till hennes skola för att föreläsa om samma ämnen. Därefter har vi hållit kvar kontakten. 

Jag bodde på W Hotel i Taipei. Något jag verkligen kan rekommendera… om man är beredd att plocka fram den stora plånboken. Efter ett år med mycket jobb var jag värd en liten återhämtning på 25 våningen (av 30) och service i världsklass! 

Jag tog egna promenader i närområdet, upptäckte en liten pocket-park som minst sagt tog mig med storm! Kuber i mängder, i olika utföranden från olika storlekar av gatsten till de större häckelementen. Och ett fantastiskt tak av knotiga träd. INSPIRATION! Och denna gången var det inte svårt att missa de blommande körsbärsträden på barkvist, fantastiskt vackert. Jag fick möjligheten att följa med på en enklare promenad upp i bergen, längst upp på norra änden av Taiwan, hissnande bergskedjor som störtar rakt ner i havet och fascinerande klippformationer nere vid vattnet, fick jobba lite med min hålfobi där… 

Pamela är oerhört generös när jag är där. Hon vill bara ha det absolut bästa, och vill också att andra ska få uppleva det. Därför bjöd hon mig på fantastiska middagar med bland annat sushi i världsklass och hummer. Två av kvällarna fick jag också besöka mitt favorit-spa, all time high! Jag passar alltid på att få besöka det när jag är där.

”Villa 32”, ligger precis vid en av öns vulkaner. Man ligger i bubblande pooler som innehåller 38-42 gradigt vatten direkt från vulkanens källor. Det stinker därför svavel från vattnet och man får tänka sig för att inte ligga i för länge. Det var fullmåne när jag var där, jag hade spat helt för mig själv (vardagkväll) och bara njöt och funderade på livet och businessplaner. Inte dumt alls!

Ibland poppade det upp små trädgårdar emellan skyskraporna. Då fick kameran komma fram och jag blev mäkta inspirerad! Dessa vackra bonsai-tallarna i minimala planteringsbäddar i spegelblanka vattendammar. Feng shui – det är detta det, på riktigt. Även konserthuset i Taichung var ett besöksmål.

Jag ville se den fantastiska byggnaden så Pamela tog med mig i 300 km/h på höghastighetståget ner till grannstaden. Det är ingenjörskonst på hög nivå! Hela byggnaden är byggd likt en naturlig grotta, dvs att de konserter som spelas där upplevs i perfekt akustik. Vi gick mest runt och upplevde alla våningarna, takträdgården och en underbar lunch. Såå härliga dagar för återhämtning och inspiration.