Taiwan Del 3
Ett härligt land,
ett vänligt folk! 

Jag blir lika glatt överraskad varje gång över hur vänliga och tillmötesgående de är i Taiwan. Jag blir alltid lika varmt välkommen. 

Kulturen i Taiwan är traditionell men västerländsk på samma gång. En härlig twist som gör befolkningen öppna, vänliga, medvetna och lyhörda för andras behov.

En sak som jag brukar lägga märke till är att alla oavsett ställning eller relation är att alla verkar vara bekanta på något sätt. Det är de såklart inte, de är ju närmare 24 miljoner invånare i landet. Men just det kanske också har präglat dem att bli mer vänliga och samspelta för de är så illa tvungna.

När man lyssnar på hur de pratar med varandra (jag förstår inte ett ord) så låter det som att de plockar upp tråden från senast de sågs, även om det är första gången de träffas. Det är ett sympatiskt levnadssätt tycker jag som känns väldigt långt ifrån hur vi lever i Sverige.

Den asiatiska maten och allt omkring ätandet tycker jag är väldigt trevlig. Allt för ofta äter jag alldeles för fort här hemma i Sverige, det är mycket salt och fett. Där är matkulturen så mycket större och man fokuserar på andra saker i matlagningen. Sen är ju maten oerhört god också! Man diskuterar och pratar mycket om maten både innan och under måltiden. Och inte minst användandet av pinnar tycker jag om som koncept, man får lägga lite mer energi på att äta. Man känner råvarorna på ett annat sätt och måltiden blir så också mer social.
Me LIKE!

En annan ganska häftig sak är den otroliga renligheten som sker i stort sett överallt. Alltifrån flygplatsens feber-sensorer med tanke på pandemin, toalettens specialfunktioner med underredstvätt, värme i sittringen och såklart en fönfunktion till tunnelbanans och höghastighets-tågets strikta regler kring att inte förtära någon form av vätska, tuggummi eller mat. För då bötfälls man med höga böter!

Det känns som mycket av deras levnadssätt bygger på respekt mot sina medmänniskor. 

Det var min resa till Taiwan för denna gången. Kanske blir det fler besök framöver!