Taiwan del 2
En annorlunda arbetsplats!

Förutom gröna och sköna dagar i solen bestod de flesta timmarna av arbete. Jag var inbjuden för tredje gången till Taiwan för att föreläsa om trädgårdsdesign i kombination med hållbarhet och ekosystemtjänster. 

Jag föreläste med tolk inför lärare, rektorer och studenter från hela Taiwan. Det visade sig att flera hade rest i timtal bara för att lyssna på mig, något som jag lyckligtvis inte hade blivit informerad om innan. Det var nervöst som det var! 

Det var första gången som jag blev inbjuden i min roll som trädgårdsdesigner. Jag blev därför snabbt involverad i Zhong Zheng Senior High Schools nybyggnation och dess omgivningar och fick då också träffa den ansvariga arkitekten för hela kalaset. Han ville få lite input från mig vad gäller gröna lösningar som bidrar både med funktionella och estetiska värden på platsen.

Det är så mycket som är detsamma men ändå så olikt vårt sätt att jobba. Precis samma frågeställningar och problemlösningar jämt emot kommunen och andra viljor men samtidigt i ett tropiskt klimat. Där har jag mycket att lära! 

Första arbetsdagen i Taiwan blev jag informerad om att kommande workshops inte var särkilt planerade, varken vad gäller växtmaterial eller vilken yta vi skulle använda oss av. Alltså det fanns inga mått, ingen design. Allt jag visste var att det skulle komma 120 studenter från hela Taiwan som skulle lära sig mer om plantering och tankesättet bakom. 

Därför blev det direkt en visit hos olika handelsträdgårdar för att se vilket utbud som fanns, vilka växter som klarar vad. Något jag är ganska obevandrad i. De växterna de har är våra inomhusväxter, och de klarar sig inte utan bevattning då det blir för varmt på sommaren. Så det blev många FaceTime samtal med kunniga lärare på skolan för att informera om vilka arter som potentiellt skulle klara sig. Det löste sig, och vi fick ihop ett antal hundra växter tack och lov. 

Sen var det dags för själva workshoptillfället. Jag inledde dagen med att berätta om hur jag jobbar som designer och vad yrket innebär. Alltifrån vilka ekosystemtjänster som vi utvinner från gröna miljöer till hur skapandeprocessen går till. 

På eftermiddagen var det dags för plantering. PUST! Stressigt, rörigt, svettigt och väldigt kul! Jag skulle informera 120 studenter kring hur man tänker vad gäller jord, växter och plantering. De skulle sedan prova själva, det märktes att det tyckte om att hålla på med jorden. De var absolut inte rätt klädda för ändamålet men nya vita sneakers och vita långklänningar men det ville ändå ge sig in bland växterna. Det märktes att de tyckte det var frigörande från deras normala och relativt strikta studier. 

Det arrangerades en skissworkshop för konsteleverna. Detta var en klass med oerhört hög konstnärlig talang. Jag fick titta på deras verk senare under lektionen och den ena var bättre än den andra. Så kom jag med mitt yviga sätt att rita, kanske snarare KLADDA!

Vi körde några skissövningar där de under endast några fåtal sekunder skulle rita vad de såg på pappret utan att ens titta på pappret. Detta var väldigt ovant för dem men efteråt uttryckte de att de tyckte det var frigörande, ett nytt sätt att tänka. Våga släppa på perfektionen. 

Under en av dagarna blev jag inbjuden till en privatägd skola ca 50 minuter från Taipei. En gammal skola där verksamheten legat nere länge och som nu skulle plockas upp igen efter en ny ägare. Utemiljön och byggnaderna hade changerats fullständigt och här ville dem involvera mig i projektet för att rusta upp utemiljön och göra den till en större del av undervisning och egenstudier.

Ett campus för eleverna att umgås på även efter skoltid. Det är ett jätteområde med både låg, mellan och högstadie. Förhoppningsvis blir det verklighet av det i framtiden. Tänk, att få designa i skolgård i Taiwan! 

Så tillslut var dagarna över – jag fick en avskedsgåva av skolan, överlämnad av rektor Pamela, som nu står på mitt kontor och påminner mig på dagarna i Taiwan. Allt blir lite som dröm när man är där, har det faktiskt hänt? Man är jetlaggad, schemat är fullspäckat och 10 dagar går i ett nafs! Men jo, vad bilderna berättar så har jag faktiskt varit där och upplevt alltsammans.